Bakslag
En sjukpensionärs vardag och betraktelser

Aspergers syndrom

oktober 30, 2008 15:12 by Örjan J

Något som har facinerat mig på senare tid är dessa psykiska störningar som var och varannan människa tycks ha. 10- åringar som sliter sig trasiga i skolan med dyslexi och adhd.

Eller 20-åringar som drabbats av svår borderline och har svårt att få vardagen att passera utan någon märkvärdig problematik.

Jag läste en artikel om just Aspergers syndrom som fick mig att reagera. Aspergers syndrom handlar om en psykisk störning som liknar autism, man har svårigheter att föra sig socialt och har ett antal begränsningar.

"Aspergers syndrom - finns hos cirka 3 promille av befolkningen, de allra flesta pojkar eller män. Personer med Asperger har ofta svårt att fungera socialt med tvångsbeteenden, tal- och språkproblem och motorisk klumpighet."

Denna artikeln var väldigt intressant just för att det visar inte enbart de negativa delarna utav den psykiska störningen. Killen i artikeln, Johan är riktigt duktig på att tänka logiskt samtidigt som han fallerar i de sociala sammanhangen.

Han talar om arbetslivet och hur svårt det är att skaffa sig ett jobb då det mesta bedöms utefter hur man för sig socialt på arbetsintervjuen. Johan jobbar idag inom datorer, där hans tänkande verkligen ger något. Han ser problem som andra har svårt för och löser detta genom att tänka sig till lösningen. 

Att kalla det för störning känns inte riktigt rätt, om man ser till den del i arbetslivet där det betraktas som en enorm tillgång.

Just nu praktiserar han där och inväntar besked om anställning eller om han tvingas gå. Det tycker jag är helt förkastligt, de borde inför arbetsprov på vissa arbetsplatser istället där det sociala samspelet spelar mindre roll.

Det borde vara ett "självklart" att Johan får stanna på den arbetsplats han tillbringar sina åtta timmar om dagen på. Han gör sitt jobb, förmodligen bättre än andra. Den enda skillnaden är att han hellre dricker sitt kaffe vid datorn...

 

// Örjan J

 

 


Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

juni 21. 2018 06:39